Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule, după devizele de lucrări depuse la autorizare

luni, 06 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule, după devizele de lucrări depuse la autorizare

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale a scăzut în comuna Miroslava în luna martie 2024, față de august 2023, cu peste 25 de euro/mp. Valoarea reiese plecând de la prețul caselor după valoarea estimată în devizul de lucrări depus de persoane fizice care au solicitat și primit autorizații de construire pentru locuințe.

Prețul mediu era atunci de 610 euro/mp suprafață utilă. În luna martie a acestui an, costul mediu în autorizațiile de construire eliberate în Miroslava a fost de 584,36 euro. Un raport de scădere ce este de așteptat să este întâlnit și în restul zonelor din Iași.

 

Calcule pentru 11 + 2 autorizații

 

Calculele au avut la bază informațiile extrase din nouă proiecte de construire de locuințe depuse de persoane fizice în luna august 2023, cu precizarea că “în momentul obținerii unei autorizații de construire, orice beneficiar trebuie să depună și un deviz de lucrări prin care este estimată valoarea construcției, întrucât se aplică o cotă de impozitare de obicei”. Și chiar dacă valoarea declarată nu este și cea finală, fiindcă, în funcție de evoluția pieței pot apărea diferențe, “aceste valori declarate de beneficiari ne pot oferi o imagine de moment”, utilă altor persoane care intenționează să-și ridice o locuință. Calculele de mai sus, ca punct de plecare, au fost făcute pentru două autorizații de site-ul specializat apix.ro.

Ziarul de Iași a refăcut aceste calcule, analizând informațiile din 11 autorizații de construire emise în luna martie pentru persoane fizice.

Dacă în august costul estimat al construcțiilor de case autorizate de Primăria Miroslava se situa între 330 și 960 euro/mp (suprafață utilă), în proiectele autorizate în martie aveau o valoare estimată de cost între 315 și 800 euro/mp.

Proiectul cu cea mai mare valoare (891.345 lei) vizează construirea unei vile cu demisol, parter și mansardă, cu o suprafață construită de 188,86 mp, suprafață desfășurată de 354,04 mp și suprafață utilă de 279,18 mp.

În cazul acestei construcții, costul estimat este de 638,55 euro/mp (suprafață utilă), cu 9% mai mult decât media în euro/mp a tuturor proiectelor autorizate de Primăria Miroslava în luna martie

 

Caz de vilă cu parter și etaj

 

Însă cel mai mare preț (800,77 euro/mp) e cel estimat în devizul unui alt proiect autorizat în martie. Valoarea totală a investiției cu care persoana fizică cea a cerut autorizarea vrea să construiască o vilă cu parter și etaj este de 414.000 lei. În acest proiect, suprafața construită ar fi de 93 mp, cea desfășurată de 162,4 mp, iar suprafața utilă de 103,4 mp. Toate acestea urmând să rezulte într-o suprafață locuibilă de 69,4 mp (patru camere).

La polul opus, cea mai mică valoare estimată pe mp este pentru o altă vilă (regim SP+P+1E). În acest proiect, fiecare metru pătrat de suprafață utilă construită ar urma să coste 315,49 euro. Indicatorii precizați de solicitantul autorizației sunt:

  • suprafață construită: 134,72 mp
  • suprafață desfășurată: 228,32 mp
  • suprafață utilă: 210,7 mp.

 

Cazuri cu buget suplimentar

 

Uneori, când lucrările sunt întârziate și intervin modificări, este nevoie de solicitarea unor alte autorizații de construire și de alocarea unui buget suplimentar pentru lucrări. Așa cum s-a întâmplat în alte șase cazuri vizând cereri de autorizare depuse de persoane fizice. Acestea fie au cerut autorizarea continuării unor lucrări începute în urma cu patru ani, fie au adus modificări la proiecte mai vechi sau mai noi.

De remarcat este și faptul că în timp ce costul estimat al proiectelor din Miroslava a scăzut (în euro/mp), costurile în construcții au crescut cu 8,4% în februarie ‘24 față de august ‘23 (și cu 14,6% față de februarie ‘23).

Creștere a prețului materialelor

 

Costul total al materialelor a crescut cel mai puțin (cu 3,1% față de august 2023), însă atunci când la costurile materialelor s-au adăugat și alte cheltuieli (utilități, salarii, etc), creșterea a fost de 8,3% în cazul construcțiilor noi și a clădirilor rezidențiale.

Comentarii